Belgianpaimenkoiran historia

Belgianpaimenkoiran historiaan mahtuu useita vaiheita, joihin pureudutaan tällä sivulla. Rodun juuret on saatu jäljitettyä aina 1600-luvulle, sen kantarotuun asti.

Belgianpaimenkoirien kantarotu

Yleisesti belgianpaimenkoirien kantarotuna pidetään leveunaari-paimenkoiraa, joka eli Belgiassa 1600-luvulla. Samaa paimenkoiraa pidetään myös schipperke-nimisen koirarodun kantarotuna. Leveunaari-paimenkoira oli tavallisesti väritykseltään musta ja kooltaan se oli aika pieni. Nykyisissä belgianpaimenkoirissa ainoastaan groenendaeleissa on nähtävillä kantarodun mustaa väritystä. Myös belgianpaimenkoira on ollut aikaisemmin säkäkorkeutensa osalta matalampi kuin nykyisin, mutta jalostuksen myötä koirista on tullut hieman korkeampia.

Rodun jalostuksen alku

Rotua alettiin tutkia ja kehittää 1800-luvun loppupuolella. Tuossa vaiheessa rodusta oli olemassa monenlaisia muunnoksia, joista kaikki oli tarkoitettu paimentamiseen. Rotu voitiin jakaa kolmeen erilaiseen muunnokseen sen karvanpituuden ja karkeuden mukaan. Nämä muunnokset olivat lyhytkarvainen muunnos, pitkäkarvainen muunnos sekä karkeakarvainen muunnos. Tuohon aikaan koiran väriä ei pidetty rotumääritelmän osalta merkittävänä, vaan sekä nykyisiä erilaisia värimuunnoksia pidettiin vielä tuolloin rodun samana muunnoksena. Belgianpaimenkoiran nykyisin käytössä olevat muunnokset alkoivat tulla vakiintuneeseen käyttöön 1900-luvun alussa. Nämä kaikki muunnokset ovat kotoisin Flanderin maakunnasta, joka sijaitsee lähellä Brysseliä.

Belgianpaimenkoira Suomessa

Luultavasti ensimmäinen rodun edustaja saapui Suomeen 1920-luvulla Belgiasta. Kyseessä oli groenendael, joka oli muunnoksista ensimmäinen Suomessakin kasvatettu muunnos. Tästä huolimatta nykyisin Suomessa suosituin muunnos on tervueren. Groenendael on nykyisin Suomessa kakkossijalla ja kolmanneksi suosituin on malinois-muunnos. Laekenois on Suomessa vielä melko harvinainen rodun muunnos. Suomessa on jo rekisteröity yli 10 000 belgianpaimenkoiraa.

Mitkä ominaisuudet ovat tehneet belgianpaimenkoirasta suositun?

Belgianpaimenkoiralla on monia hyvän palveluskoiran ominaisuuksia, joiden ansiosta se onkin suosittu koira esimerkiksi viranomaiskäytössä. Koiran luoteelle on tyypillistä aktiivisuus sekä halu oppia uusia asioita. Näitä koiria luonnehditaan usein älykkäiksi ja palveluhaluisiksi.

Viranomaiskäytön ohella belgianpaimenkoira sopii myös kotikoiraksi, kunhan sen riittävästä liikunnasta ja asianmukaisesta koulutuksesta huolehditaan. Tiivistetysti voidaankin sanoa, että belgianpaimenkoira malinois on erinomainen koira oikeissa käsissä, mutta vääränlaisiin käsiin joutuessaan siitä voi tulla todellinen ongelmakoira, joka saattaa olla jopa aggressiivinen tai jolla voi olla muita luonnehäiriöitä. Ennen koiran hankintaa onkin mietittävä tarkkaan, onko rotu sopiva juuri sinulle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *